اسید استئاریک چیست و چه کاربردی دارد : اسید استئاریک نوعی از اسیدهای چرب غیراشباع و غیرسمی بوده که دارای زنجیر طولانی است. این نوعی از ترکیب مومی شکل و جامد است که عمدتا به عنوان عنصری در تولید و ساخت پلاستیک، شمع، پاستیل روغنی، مکمل های غذایی و مواد آرایشی و برای نرم کردن لاستیک استفاده می شود.

این نوع اسید چرب غیراشباع شده در مواقعی خاص ته نشین شده و رسوب می کند. همچنین به عنوان شایع ترین اسید چرب شناخته می شود که اسید مومی شکل و جامد است. در ادامه از سایت ایران کایسا شما را با انواع، مضرات، روش تولید، قیمت، حلال، جایگزین اسید استئاریک چیست، آشنا می کنیم.

اسید استئاریک چیست؟

اسید استاریک نوعی اسید آمینه بوده که با نام های اسید اکتاد کانوئیک، آیوپاک و اسید استئاروفانیک نیز شناخته می شود. این ماده به صورت مایع سفید رنگ و بی رنگ می باشد. حلال اسید استئاریک اتانول است ولی در آب حل نمی شود. این نوع ماده شیمیایی همچنین ماده تشکیل دهنده قسمت بزرگی از چربی های گیاهی هیدروژنه و روغن های است که در زمان تولید روغن شورتنینگ و مارگارین به وجود می آید.

روش تولید اسید استئاریک

اسید استئاروفانیک از طریق اضافه کردن اسید به چربی حیوانی به همراه آب در فشار و دمای بالا به وجود می آید که این کار منجر به هیدرولیز تری گلیسیریدها می شود. این نوع ترکیب شیمیایی همچنین از طریق هیدروژنه کردن بعضی از روغن های گیاهی اشباع نشده به وجود آمده و در واقع ترکیب از اسید استاریک و اسید پالمیتیک می باشد. در ضمن آیوپاک خالص نیز در دسترس است.

انواع اسید استئاریک

انواع اسید استئاریک

اسید استاریک براساس عوامل گوناگونی دسته بندی می شود که 4 نوع تقسیم بندی آن را به شرح زیر است:

  • براساس منبع: با توجه به نوه جانور یا گیاهی بودن آن می توان دسته بندی کرد و مثلا در صورتی که از چربی و روغن گیاهی به وجود آمده باشد به آن اسید استئاریک گیاهی می گویند.
  • براساس درجه خلوص: در این نوع به یک بار، دو بار و سه بار تقطیر تقسیم می شوند و در حالت عادی خلوص آن بین 40 تا 60 درصد است.
  • براساس فرایند تولید اسید استاریک
  • براساس نوع صنایع و کاربرد آن: در این مدل دارای انواع گریدهاست؛ مثلا رابر گرید به درجه خلوص کم تر نیاز داشته که از آن در صنایع پلاستیک سازی به عنوان یک ماده تثبیت کننده استفاده می کنند و یا در صنعت کاغذسازی برای دفع کننده آب و براق کننده کاربرد دارد.

اسید استئاریک چه کاربردی دارد؟

  1. به طور کلی اسید استاریک به صورت طبیعی در خاکشیر و آووکادو وجود دارد و از ان به طور گسترده در محصولات مراقبت مو و بقیه محصولات بهداشتی استفاده می کنند همچنین از ترکیب آن با سایر مواد در صنایع گوناگون استفاده می کنند که در ادامه تعدادی از آنها را توضیح می دهیم.
  2. برای سفت کردن صابون به خصوص صابون های که با روغن گیاهی ساخته می شود، استفاده می شود. در ضمن برای سفت کردن شکر، قند، آب نبات های که دارای فواید درمانی هستند نیز از اسید استاریک استفاده می کنند.
  3. برای نرم کنندگی در صابون، شامپو و بقیه مواد آرایشی استفاده می شود. در ضمن زمانی که با روغن کرچک مخلوط شود به عنوان نرم کننده در لباس استفاده می شود.
  4. دیگر کاربرد اسید استئاریک برای جداکردن گچ های ریخته گری از قالب استفاده می شود. برای این کار پودر آن را در آب حل کرده و محلول به دست آمده را بر روی سطح قالب می ریزند و زمانی که این محلول با کلسیم موجود در گچ ترکیب شود، موجب شده تا گچ به راحتی از قالب جدا شود.
  5. اسید استاریک برای ساخت شمع نیز استفاده می شود و موجب محکم شدن پارافین در شمع شده و باعث شده تا شمع مدت زمان طولانی تری بسوزد.
  6. به عنوان روان کننده در پودرهای سرامیکی استفاده می شود.
  7. برای ساخت دارو به دلیل ارزان و غیر سمی بودن آن استفاده می شود.
  8. برای ماندگاری بیشتر در ساخت وسایل آتش بازی از آن استفاده می کنند.

مضرات اسید استئاریک

مضرات اسید استئاریک چیست؟

به داشتن هیدروژن در خود، از واکنش پذیری بالای برخوردار است پس افراد مختلف ملزم هستند در زمان کار کردن با آن نکات ایمنی را رعایت کنند. افرادی که به نوعی با پودر اسید استاریک یا بخارات آن سروکار دارند ممکن است دچار تحریکاتی در قسمت چشم شوند همچنین اسید استئاریک برای پوست مضر بوده و موجب خارش، سوزش و التهاب آن شده در ضمن دستگاه تنفسی و ریه ها را دچار مشکل می کند.

خرید و قیمت اسید استئاریک

اسید استاریک یا اسید اکتاد کانوئیک در بسته بندی های گوناگون گرمی یا کیلویی به فروش می رسد. بسته های آن از وزن 500 گرمی تا بشکه ای و مخزنی با گریدهای گوناگون در بازار موجود است. در بیشتر موارد این ماده در بسته بندی و قیمت های گوناگون از کشورهای چین، مالزی، اندونزی، کره و … وارد می شود. شما در این مطلب از سایت ایران کایسا برای خرید بهتر با اسید استئاریک چیست و چه کاربردی دارد، انواع، مضرات، جایگزین، روش تولید، قیمت و حلال اسید استئاریک آشنا شدید.