فوم پلی یورتان یکی از انواع عایق های حرارتی ساختمان بوده که جهت بهینه سازی انرژی مورد استفاده قرار می گیرد. این عایق ها نقش بسیار مهمی در کاهش مصرف انرژی و هزینه های مرتبط با آن ایفا می کند. همچنین استفاده از پلی یورتان در سقف و دیوار موجب جلوگیری از هدررفت انرژی های حرارتی شده و این امر موجب شده تا در صنایع مختلف اعم از صنایع پتروشیمی، گاز، مخازن صنعتی، خطوط لوله کشی و سقف های فلزی کاربرد دارد. در ادامه ی این مقاله از فروشگاه اینترنتی ایران کایسا به توضیحی درباره فوم پلی یورتان، مزیت، کاربرد و قیمت فوم پلی یورتان خواهیم پرداخت و به پاسخ سوال فوم پلی یورتان چیست؟ خواهیم پرداخت. پس لطفا تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

تاریخچه پلی یورتان

پلی‌یورتان ها اولین بار در سال 1937 در کشور آلمان کشف و تولید شدند. صنعت پلاستیک در گذشته با فرایندهای پلیمریزاسیون جهت تولید پلاستیک عجین شده بود. این نوع فرایند چند افزایشی بوده و در طول آن ایزوسیانات با یک دی ال همراه با کاتالیست مخلوط شده و محصول نهایی پلی یورتان تولید می‌شود. در گذشته از فوم سخت پلی یورتان و الاستومرها در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار گرفته بود.

فوم پلی یورتان چیست؟

فوم پلی یورتان مشتقاتی از نفت است که نقش به سزایی در ایجاد و ساخت وسایل اطراف ما دارد. پلی یورتان هم به صورت زینتی و هم به صورت استراتژیک برای عایق کاری مورد استفاده قرار می گیرد. این فوم با گذشت زمان، خواص خود را حفظ می کند و دچار آسیب و یا حتی تغییر شکل نمی شود. همچنین این نوع فوم از انعطاف پذیری بالایی برخوردار است و این سبب می شود برای کاربرد های گوناگونی مورد استفاده قرار گیرد.

پلی یورتان ها از پیوند –NH-C(=O)-O- تشکیل می شوند. این پیوند در اثر واکنش گروه های آلی ایزوسیانات با گروه های هیدروکسیل به دست می آید. پلی یورتان ها تحت عنوان PUR و فوم های پلی یورتان تحت عنوان فوم RPU شناخته می شوند. فوم های پلی یورتان در سه دسته فوم پلی یورتان سخت، نرم و نیمه نرم تقسیم می شوند که هر کدام کاربرد مخصوص به خود را دارند که در ادامه برای شما به معرفی هر کدام می‌پردازیم.

فوم پلی یورتان چیست؟

طریقه استفاده از فوم پلی یورتان

ترزیق این نوع فوم به صورت دستی یا توسط دستگاه ها صورت می گیرد. دو ماده ایزوسیانات و پلی ال به عنوان ماده اولیه ساخت فوم پلی یورتان به صورت مجزا در مخزن هایی که مجهز به پمپ و شیر کنترل فشار است، نگهداری خواهند شد.

جهت عایق کاری، این نوع ماده با فشار و نسبت معین با استفاده از دستگاه های مخصوص در محل مشخص تزریق می شود. واکنش بین ایزوسیانات و پلی ال منجر به تولید فوم پلی یورتان می شود.

معرفی 3 نوع پلی یورتان

پلی یورتان در انواع مختلفی تولید شده که هر نوع از آن ویژگی و مزیت های گوناگونی دارد. در ادامه با انواع مختلف این ماده آشنا می شوید. از انواع پلی یورتان می‌توان به انواع: سخت، نرم، نیمه سخت یا نیمه نرم اشاره کرد که در ادامه به توضیحی درباره هر نوع از آن می پردازیم.

1) عایق فوم سخت:

عایق سخت پلی یورتان متشکل از درصد زیادی از سلول بسته با ویژگی های منحصر به فرد بوده که مقاومت بسیار بالایی در برابر حلال های غیر قطبی و نفت دارد. این نوع فوم دانسیته پایینی داشته و در نتیجه خواص حرارتی بسیار بالایی را دارا می‌باشد. همچنین این ماده می‌تواند به موادی از قبیل چوب، رزین ترموست، فیبر و فوم چسبیده و بهینه ساز مناسبی در مصرف انرژی است. فوم سخت پلی یورتان از ضریب حرارتی پایینی نسبت به دیگر فوم ها برخوردار است و به عنوان عایق در ساختارهای ساندویچ به کار می رود.

عایق فوم سخت پلی یورتان

کاربرد فوم سخت:

این نوع فوم در صنعت ساختمان سازی، دیواره فلزی، پلاستیک یخچال ها و پشت کاغذ مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر این در صنعت خودروسازی جهت تولید داشبوردها و ضربه گیرهای خودرو نیز مورد کاربرد قرار گیرد. حال که با کاربردهای فوم سخت آشنا شدید، در ادامه برای شما برخی از ویژگی‌های فوم سخت را قرار می‌دهیم.

ویژگی های فوم سخت:

  • فوم های پلی یورتان سخت را می‌توان بدون نیاز به گرما تولید کرد.
  • این فوم دانسیته پایینی دارد و در برابر حرارت، عایق بسیار بالایی دارد.
  • به دلیل کم مصرف بودن در انرژی و متنوع بودن، از محبوب ترین فوم ها می باشد.
  • باعث کاهش هزینه های مصرف و تولید می شود.
  • و … .

کاربرد فوم پلی یورتان

 

2) عایق فوم نرم:

فوم نرم دارای سلول باز بوده که سبب می‌شود هوا به سهولت از میان آن عبور کند. فلکس نرم کاربرد بسیاری داشته و به دلیل درجه سفتی متفاوت و وزن بسیار سبک می‌توان در تولید محصولات مختلف از آن استفاده نمود.

ویژگی های فوم نرم:

  • این فوم بسیار بادوام و راحت است.
  • فوم پلی یورتان نرم دارای وزن سبکی است.
  • دانسیته این فوم بین 35 تا 55 کیلوگرم بر متر مکعب است.

کاربرد فوم نرم:

فوم های پلی یورتان نرم شامل درجه های مختلفی می باشد؛ پلی بورتان نرم بلوکی و پلی یورتان نرم قالبی. پلی یورتان نرم بلوکی در تشک‌ها، تزئینات داخل خودرو و بالشت ها استفاده می شود. پلی یورتان نرم قالبی در ساخت مبلمان، صندلی های خودرو، هواپیما و قطار مورد استفاده قرار می گیرد.

ویژگی های فوم نرم پلی یورتان

3) فوم نیمه سخت:

این نوع فوم در بازه میانی فوم سخت و نرم قرار گرفته است. به این صورت که بخشی از فوم نیمه سخت از فوم پلی یورتان نیمه سخت بوده و بخش دیگر از فوم سخت می باشد.

مزیت استفاده از فوم پلی یورتان:

  • مقاومت بسیار بالا در برابر قارچ ها و باکتری ها؛
  • عدم خوردگی و ساییدگی؛
  • مقاوم در برابر رطوبت؛
  • وزن بسیار سبک؛
  • پر کننده شکاف ها و درزها؛
  • انعطاف پذیری و شکل پذیری بالا.

مزیت استفاده از فوم پلی یورتان

نحوه ساخت فوم پلی یورتان چگونه است؟

فوم پلی یورتان در اثر واکنش چند جزء مختلف ساخته می شوند. این بخش ها عبارتند از:

  1. هوا
  2. ایزوسیانات
  3. کاتالیست
  4. عامل حجم دهنده
  5. پلی ال.

سخن نهایی

در این مقاله به توضیحی درباره فوم پلی یورتان، مزیت و انواع این ماده پرداختیم و پاسخ سوال فوم پلی یورتان چیست؟ را برایتان قرار داده ایم. این ماده به دلیل نوع ویژگی و مزیت هایی که دارد، بسیار کاربردی بوده و در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای خرید فوم پلی یورتان می توانید از طریق فروشگاه اینترنتی ایران کایسا اقدام کنید.