کلر آلکالی چیست : فرایند کلر آلکالی یکی از فرایند های صنعتی بوده که جهت الکترولیز نمک مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین از این فرایند به منظور تولید سدیم هیدروکسید و سود مایع که از پرکاربرد ترین ماده شیمیایی بوده، کاربرد بسیاری دارد. قابل ذکر است که در سال 1987 حدود 35 میلیون کلر توسط این روش تولید شده و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. در این روش از آب نمک به عنوان ماده اولیه واکنش استفاده شده و کلر و سود مایع به عنوان محصول نهایی این واکنش مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه این مقاله از فروشگاه اینترنتی ایران کایسا قصد داریم تا به معرفی روش کلر آلکالی بپردازیم. اگر درباره کلر آلکالی کنجکاو هستید، همراه ما باشید.

انواع روش های فرایند کلر آلکالی

فرایند کلر قلیا به سه صورت انجام شده که هر نوع از آن مزیت و محصولات نهایی با تفاوت هایی تولید می شود. در ادامه با سه روش این فرایند شیمیایی آشنا می شوید. همراه ما باشید.

  • روش ممبران (ممبرین یا غشایی)
  • روش دیافراگم
  • روش جیوه ای (مرکوری)

فرایند کلر- قلیاییروش ممبران

یکی از رایج ترین نوع فرایند کلر آلکالی، اکترولیز محلول آبی سدیم کلرید در سلول غشایی می باشد. به این صورت که آب نمک اشباع وارد محفظه اول راکتور شده و بخش یون کلرید توسط آند اکسید می شوند که یون های کلر با از دست دادن الکترون به گاز کلر تبدیل خواهد شد. در بخش کاتد، یون مثبت هیدروژن که توسط تجزیه شدن مولکول های آب به دست آمده و توسط جریان الکتریکی به هیدروژن گازی تبدیل می شود. در قسمت کاتد یون هیدروکسید تولید شده در محلول آزاد خواهد شد.

غشا نفوذپذیر یونی در وسط سلول که بین بخش کاتد و آند بوده و فقط یون های مثبت سدیم اجازه عبور به بخش دوم سلول را خواهند داشت. یون کلرید در بخش آند باقی مانده و یون های هیدروکسید در بخش کاتد با یون های سدیم جهت تولید سدیم هیدروکسید واکنش می دهند.
سلول غشایی جهت جلوگیری از واکنش بین کلر و یون های هیدروکسید کاربرد داشته و در صورتی که واکنشی رخ دهد، کلر تجزیه شده و بون کلرید و هیپوکلریت به وجود خواهد آمد. قابل ذکر است به دلیل خورنده بودن گاز کلر تولید شده باید آند از فلزی از جنس تیتانیوم یا هر نوع فلز مقاوم در برابر خوردگی باشد.

فرایند سلول دیافراگمی

در این نوع فرایند، دو بخش از راکتور توسط دیافراگم آزبستی از یکدیگر جدا می شود. در راکتور های دیافراگم، محلول آبی سدیم هیدروکسید وارد قسمت آند شده و به سمت بخش کاتد حرکت می کند. این فرایند همانند فرایند سلول غشایی، با اکسید شدن یون کلرید در قسمت آند کلر تشکیل می شود. در واقع صفحه دیافراگم از واکنش سدیم هیدروکسید و کلر جلوگیری کرده و این امر موجب شده تا محصول نهایی محلول رقیق آب نمک و سودمایع می باشد.

فرایند سلول جیوه ای

فرایند مرکوری با نام فرایند کستنر – کلنر معرفی شده و محلول اشباع آب نمک در بالای یک لایه نازکی از جیوه نگهداری می شود. در این فرایند جیوه نقش کاتد را داشته و سدیم در این بخش برهم کنش داده و ترکیب مخروطی از سدیم و جیوه تولید می شود. ترکیب مورد نظر به طور پیوسته از راکتور خارج شده و با آب واکنش داده می شود. نتیجه ی این واکنش تبدیل ترکیب مخروطی به سدیم هیدروکسید، هیدروژن و جیوه بوده که مجدد به سلول مرکوری برگردانده می شود.

الکترولیز نمکسخن نهایی

در این مقاله از فروشگاه اینترنتی ایران کایسا به توضیحی درباره کلر آلکالی چیست و انواع روش ها پرداختیم. این روش برای الکترولیز نمک در صنعت نیز استفاده می شود. این فرایند با روش های مختلفی انجام شده که هر نوع از آن مزیت و مشخصات ویژه ایی دارد.