پلاستیک امروزه به یکی از مهم ترین مواد در جهان تبدیل شده است. پلاستیک ها دسته ای از مواد مصنوعی یا نیمه مصنوعی هستند که از فرایند بسپارش یا پلیمریزاسیون به دست می آیند. در اصل پلاستیک ها شناخته شده ترین مواد در جهان هستند که از اهمیت فراوانی برخوردار می باشند. پلاستیک ها امروزه درصنایع بسیاری کاربرد دارند و به یکی از مهم ترین مواد در صنایع مختلف تبدیل شده اند. اما واقعا تاریخچه تولید پلاستیک چیست؟ مواد اولیه آن کدامند؟ در چه سالی و به چه دلیلی درست شد؟ چه ویژگی های دارد و کاربرد فراوان آن که انقدر از آن صحبت می کنیم چیست؟ در ادامه این مطلب در وب سایت ایران کایسا ما جواب تمامی سوالات بالا را می دهیم.

پلاستیک چیست؟

پلاستیک ها معمولا از مواد خام طبیعی مانند سلولز، گازوئیل، نمک و البته نفت خام تولید می شوند. نفت خام در بسیاری از ترکیبات طبیعی و مصنوعی حضور دارد که یکی از معروف ترین این ترکیبات، پلاستیک است. پلاستیک ها، یکی از محصولاتی هستند که از نفت تولید می شوند و زندگی ما را متحول کرده اند. پلاستیک ها را توسط روش پلیمریزاسیون تولید می کنند که در دنیای امروزه کاربرد بسیار زیادی دارد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.

بسپارش و پلیمریزاسیون؛ دو فرایند برای تولید پلاستیک:

برای تولید پلاستیک از دو روش بسپارش و پلیمریزاسیون استبفاده می شود. شما فرقی نمی کند از کدام یک از این روش ها برای تولید پلاستیک استفاده کنید زیرا در هر دو فرایند به کاتالیزورهای ویژه ای نیاز دارید. در راکتور پلیمریزاسیون، مونومرهایی مثل پروپیلن و اتلین به هم وصل شده اند و زنجیره بلند پلیمری را می‌سازند. هر پلیمر ویژگی، ساختار و اندازه خاص خودش را دارد که نوع آن به مونومرهای پایه استفاده شده، بستگی دارد.

بسپارش و پلیمریزاسیون؛ دو فرایند برای تولید پلاستیک

معرفی انواع پلاستیک:

پلاستیک ها از موادی که در طبیعت پیدا می شوند، ساخته می شود. این مواد می تواند گاز های طبیعی، ذغال سنگ، مواد معدنی و گیاهی، نفت و غیره باشد. حال ما در ادامه برای شما انواع پلاستیک را معرفی می کنیم تا شما بهتر با تاریخچه تولید پلاستیک آشنا شوید.

  • پلی اتیلن با چگالی کم (LDPE)
  • پلی اتیلن فشرده (HDPE)
  • پلی اتیلن ترفتالات یا پلی استر(PETE,PET)
  • پلی وینیل کلراید(PVC)
  • پلی استیرن (PS)
  • پلی پروپیلن(PP)

اولین پلاستیک ساخت بشر، پلاستیک ها چگونه ساخته می شوند؟

همانطور که می دانید پلاستیک ها در اصل نوعی پلیمر هستند. پلیمر ها یک نوع درشت مولکول هستند که از تعداد زیادی تکرارشونده تشکیل می شوند. مواد اولیه تولید پلاستیک ها به جز نفت خام، چند پلیمر خاص هستند. این پلیمر های خاص عبارت اند از پلی اتیلن ها، پلی پروپلین ها، پلی استایرن ها،  برخی از پلیمر های مهندسی و پلی اتیلن ترفتالات.

شما می توانید توضیحات کامل این مواد اولیه را در مقاله «مواد اولیه پلاستیک چیست؟» مطالعه کنید.

اولین پلاستیک ساخت بشر

تاریخچه تولید پلاستیک؛ شروع کار از کجا بود؟

در دهه 1820، برای بسیار از کار ها از عاج فیل استفاده می شد که در وحله اول بسیار کمیاب بود و در وحله دوم نیز یک کار زشت و نادرست بود. فیل های زیادی برای کشته شدند تا از عاج آنان در ساختن اجناس مختلف استفاده شود. بارون جونز جاکوب برزلیوس شیمی دان برجسته سوئدی در سال 1833 اصطلاح پلیمر را برای اولین بار مطرح کرد. در اواخر سال 1839 میلادی نیز یک شیمی دان مستقل آمریکایی به نام چارلز گودیر موفق به کشف پلاستیک با کمک یافته های بارون برزلیوس شد.

این روند به همین ترتیب ادامه داشت تا اینکه در سال 1840، ناتانیل مندلی هیوارد توانست با اضافه کردن گوگرد به لاستیک از چسبندگی این ماده بکاهد و این اولین تلاش برای اصلاح یک پلمیر طبیعی بود. در سال 1862 نیز برادران هایت موفق به تولید سلولوئید شدند که یکی از انواع پلاستیک های اولیه است. لئو بیکلاند نیز در سال 1908 یک پلاستیک کاملا مصنوعی با نام فنل فرم الدهید یا بالکیت روانه بازار کرد. او همچنین فرایند استفاده از از این پلیمر به صورت پودر را نیز تبعیه کرده بود که اولین بار تئوری انجام این کار را هرمان استادینگر شیمی دان آلمانی ارائه کرد که مربوط اتصال پلیمر ها به واسطه پیوند کووالانسی بود که سبب شد در سال 1953 برنده جایزه نوبل شود.

اختراع پلاستیک توسط چه شخصی بود؟

ویژگی های پلاستیک:

پلاستیک ها و پلیمر ها خواص و ویژگی ها منحصر به فردی دارند که آنها را به یکی از پر کاربرد ترین مواد اولیه در بسیاری از صنایع مختلف هستند. ویژگی های مختلف پلاستیک عبارت اند از:

  1. سبکی آن در حالیکه که از استقامت بسیار بالایی برخوردارند.
  2. انواع مختلف آن، عایق های مناسب برق، گرما و صدا هستند.
  3. شفافیت آن که پلاستیک را به جایگزین مناسب شیشه تبدیل می کند.
  4. قابلیت رنگ پذیری و زیبا تر شدن؛
  5. مقاومت بالا در برابر شرایط جوی؛
  6. مقاومت بسیار بالا در برابر خوردگی شیمیایی، به طوری که بعضی اسید ها مانند سولفوریک اسید، توانایی حل کردن پلاستیک را ندارند.
  7. عدم توانایی رشد میکروب ها، قارچ ها و جلبک ها روی پلاستیک که کاربرد انی ماده را در صنعت پزشکی بالا می برد.
  8. در آخر نیز ارزانی پلاستیک نسبت به بقیه مواد اولیه که برای تولید کنندگان بسیار به صرفه است.

کاربرد های پلاستیک؛ این ماده در چه صنایعی استفاده می شود؟

پلاستیک ها و پلیمر ها از زمانی که کشف و اختراع شده اند در صنایع مختلف و تولید محصولات زیادی نقش داشته اند و برخی از این صنایع را که امروزه پلاستیک ها در آن بسیار استفاده می شوند را در ادامه نام می بریم:

  • حمل و نقل؛
  • صنایع غذایی و دارویی؛
  • نساجی؛
  • خودرو سازی؛
  • برق و الکترونیک؛
  • پزشکی؛
  • پتروشیمی؛
  • عمران؛
  • نظامی؛
  • ساختمان؛

کاربرد های پلاستیک؛ این ماده در چه صنایعی استفاده می شود؟

خرید انواع و اقسام پلاستیک در ایران کایسا:

اگر شما قصد خرید پلاستیک برای تولید محصولات موردنظر در کارخانه خود را دارید می توانید خرید خود را به صورت آنلاین و در فروشگاه تخصصی پلیمر و پلاستیک ایران کایسا انجام دهید. اما چرا باید خرید خود را در ایران کایسا انجام دهید؟

  • خرید شما در این وب سایت مطمئن و امن خواهد بود و بدون هیچ واسطه ای رخ خواهد داد.
  • کیفیت محصولات ما تضمین شده است و توسط کارشناسان خبره و با تجربه ایران کایسا تست شده.
  • شما می توانید استعلام قیمت محصولات مورد نظر خودتان را به صورت 24 ساعته از این وب سایت بگیرید و قیمت محصولات در این وب سایت، کاملا مناسب و رقابتی هستند.
  • اگر در خرید پلیمر یا پلاستیک های مورد نظر خود مشکلی برایتان پیش آمده؛ می توانید در بخش مشاوره رایگان وب سایت، از کارشناسان ما کمک بگیرید و ابهامات پیش آمده برای خود را برطرف کنید.

سخن نهایی

امیدواریم که توانسته باشیم به کمک این مقاله در سایت ایران کایسا، به شما کمک کرده باشیم تا تاریخچه تولید پلاستیک، ویژگی ها و کاربرد های آن و مواد اولیه پلاستیک را شناخته باشید و توسط این مقاله به هدف خود رسیده باشید و اگر قصد خرید انواع پلیمر یا پلاستیک را دارید در شناخت و انتخاب آن به شما کمک کرده باشیم