شاید برایتان این سوال پیش آمده باشد نام دیگر سود سوزآور چیست؟ سود سوز آور یا سدیم هیدروکسید یک ماده شیمیایی سفید رنگ جامد می‌باشد که جز قلیایی های بسیار قوی شناخته شده است؛ ما در این مقاله قصد داریم برای شما مطالبی درباره خواص سود سوز آور، مضرات سود پرک و قیمت، خرید سود سوز آور برای شما مطالبی را قرار دهیم.

سود سوزآور چیست؟

سود سوز آور که نام دیگر آن سدیم هیدروکسید می‌باشد یک ماده شیمیایی جامد و سفید رنگ است که به عنوان یکی از قلیایی هایی بسیار قوی شناخته شده است؛ سود سوز آور در حالت جامد با نام های سود پرک،سود سوز آور پرک، کاستیک پرک و سود کاستیک شکری وجود دارند که کاربرد های مختلفی در صنایع دارند. ما در این مقاله قصد داریم پس از آشنایی شما با سود پرک، برای شما خواص سود سوز آور و کاربرد آن را نیز بازگو کنیم؛ اگر شما هم علاقه مند به اطلاعات بیشتر در این باره هستید می‌توانید با ما تا اخر این مقاله همراه باشید.

تاریخچه سود سوزآور

هیدروکسید سدیم در اصل توسط تولید کنندگان صابون تولید شده است. دستور ساخت سود سوز آور توسط دانشمند مسلمان قرن سیزدهم به نام المختاره در کتاب المختارة فی فنون من السنه که توسط المظفر یوسف بن عمر بن علی بن رسول، پادشاه یمن گردآوری شده است، یافت شد. شیمیدان و باستان شناس انگلیسی هنری ارنست استاپلتون (1878-1962) شواهدی ارائه کرد که محمد زکریای رازی هیدروکسید سدیم را کشف کرده است. دستورالعمل‌ساخت سود سوزآور شامل عبور متوالی آب از مخلوطی از قلیایی و آهک خام بوده که برای ساختن هیدروکسید سدیم استفاده میشد. صابون سازان اروپایی نیز از همین دستورالعمل پیروی کردند.

خواص سود سوز آور

خواص سود سوزآور را می‌توان به دو دسته خواص فیزیکی و خواص شیمیایی تقسیم بندی کرد؛ از مهم ترین خواص شیمیایی سود پرک می‌توان به واکنش پذیری خوب این ماده با اسید‌ها و فلزات اشاره کرد. سود سوز آور در واکنش با هر اسیدی، از خود آب و نمک تولید می‌کند که این نوع واکنش‌ها بسیار گرمازا هستند و در فرایند های تیتراسیون از آن‌ها استفاده زیادی می‌شود.

خواص فیزیکی سود سوز آور:

  • وزن مولکولی: تقریبا برابر با 40 گرم بر مول
  • گرمازای بسیار ایده آل در آب
  • نقطه ذوب: 318 درجه سانتی گراد
  • نقطه جوش: 1388 درجه سانتی گراد
  • حلال در حلال های قطبی
  • قابلیت حل در آب با افزایش دما
  • غیرقابل حل در حلال های قطبی

خواص سود سوزآور

خواص شیمیایی سود سوز آور

خواص شیمیایی سود پرک بسیار زیاد می‌باشد که اگر بخواهیم به یکی از آن‌ها اشاره کنیم، واکنش بسیار خوب این ماده با اکسید‌ها و فلزات می‌باشد.

کاربرد سود سوز آور

سود سوز آور یک باز قوی می‌باشد که در صنایع مختلفی اعم از صنایع کاغذ سازی، صنایع مواد شوینده و.. کاربرد دارد. سود سوز آور ار نمونه قلیایی های قوی می‌باشد که با اسید های مختلف واکنش نشان می‌دهد و برخی از واکنش‌ها ممکن است خطرساز باشد. در ادامه به برخی از مهم ترین کاربرد های سود سوزاور می‌پردازیم.

کاربرد سود سوزاور در کاغذ سازی

سود سوز آور در خمیر چوب برای الیاف بازسازی کاغذ و تولد کاغذ مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین از سود سوز اور در صنعت بازیافت کاغذ و کارتن نیز استفاده می‌شود. در صنایع کاغذ سازی از سود پرک برای حذف هرگونه ناخالصی و مواد از روی کاغذ‌ها و کارتن های بازیافتی، استفاده می‌شود.

سود سوز اور در صنایع مواد شوینده

سود سوزآور که به کاستیک معروف است، یک ماده تمیز کننده صنعتی می‌باشد. در صنعت ابتدا این ماده را به آب اضافه می‌کنند و سپس آن را گرم می‌کنند تا برای تمیز کاری تجهیزات در کارخانه‌ها، مخازن و.. استفاده شود.

کاربرد سود سوز اور در صنایع مواد شوینده

کاربرد سود پرک در تصفیه آب

از سود سوز آور برای بالا بردن PH آب استفاده می‌شود. بالا رفتن PH در آب باعث می‌شود میزان حل شدن موادی مثل سرب، مس، فلزات و مواد سمی در آب آشامیدنی کاهش پیدا کند.

استفاده از سود سوزآور برای محلول لوله بازکن

سود سوز آور کاربردهای مختلفی مانند: رفع انسداد مجاری فاضلاب و همچنین ساخت صابون و … دارد. تنها دلیلی که در پاک کننده‌ها از محلول حاوی سود سوزآور استفاده می‌کنند، این است که لوله‌های مسدود شده است را به راحتی باز می‌کند. همچنین سود سوزآور این قابلیت را دارد که در تمیز کردن زهکش‌ها بسیار موثر باشد.

در برخی موارد، سود سوزآور نیز به لوله‌ها آسیب می‌رساند، زیرا این مواد به ایجاد واکنش شیمیایی کمک می‌کنند که تمایل به تولید گرما و ذوب یا حتی پیچیده شدن لوله را دارد. سود سوز آور بسیار قوی بوده و یک پایه غیر آلی و همچنین قلیایی دارد. توانایی جذب رطوبت و همچنین دی اکسید کربن را دارد. در زمان استفاده از سودسوزآور مطمئن شوید که پوست شما با آن تماس نداشته زیرا برای پوست خورنده بوده و در برخی از مواقع موجب آسیب شدید می‌شود.

برخی از دیگر کاربرد های سود سوز اور عبارتند از:

  1. کاربرد های جنایی
  2. تولید لبنیات
  3. در صنایع فلز و تولید شیشه، آلومینیوم و روی
  4. خنثی سازی اسید
  5. باطری سازی
  6. در صنایع تولید پارچه و…

هدف خرید سود سوز آور:

همانطور که می‌دانیم کاربرد این ماده شیمیایی در صنایع مختلف بسیار زیاد می‌باشد برای مثال از صنایع تولید صابون گرفته تا صنایع بسیار بزرگتر مثل نفت و گاز مورد استفاده می‌باشد. موارد زیر را می‌توان برای استفاده سود سوزآور در نظر گرفت:

  • تولید کاغذ و خمیر کاغذ
  • تولید آلومینیوم
  • تولید رنگ
  • تولید ابریشم مصنوعی
  • استفاده از آن برای از بین بردن چربی

مضرات سود مایع سوز آور

مضرات سود سوز آور:

سود سوزآور در کنار خواص بی نظیری که در صنایع مختلف دارد؛ مضراتی هم دارد که در این مقاله که خواص سود سوز آور را برای شما گفتیم، قصد داریم با مضرات این ماده قلیایی هم شما را آشنا کنیم.

  1. سود سوز آور در صورت واکنش با فلزات، هیدروژن تولید کرده و باعث آتش سوزی شود.
  2. اثرات سمی این ماده شیمیایی می‌تواند موجب اسهال، استفراغ، افت شدید فشار خون، خون ریزی و غیره شود.
  3. آب ریزش بینی، عطسه، سرفه، گلو درد و تب نیز از دیگر مضرات تماس با این ماده شیمیایی می‌باشد.
  4. در صورت تماس سود سوز آور با چشم ممکن است آسیب هایی جدی مانند آب مروارید یا کوری دائم را در پیش داشته باشد.
  5. در صورت تماس و برخورد این ماده قلیایی با پوست، باعث تخریب لایه هایی پوستی می‌شود.

نتیجه گیری:

ما در این مقاله از سایت کسری پلیمر سعی کردیم برای شما خواص سود سوز آور و مضرات آن را شرح دهیم و مطالبی درباره برخی از مهم ترین کاربرد های سود سوزآور و تاثیر آن در صنایع مختلف را برای شما توضیح بدهیم؛ اگر شما هم درباره این باز قوی معروف نکته ای می‌دانید خوشحال می‌شویم با ما به اشتراک بگذارید.

 

سوالات متداول

1.سود سوزآور چیست؟

سود سوز آور که نام دیگر آن سدیم هیدروکسید بوده یک ماده شیمیایی جامد و سفید رنگ است که به عنوان یکی از قلیایی هایی بسیار قوی شناخته شده است.

2.کاربرد سود سوز آور چیست؟

سدیم هیدروکسید برای ساخت شوینده، کاغذسازی، تصفیه آب و … استفاده دارد.